Een koffieboon is eigenlijk een zaadje van de koffieplant. Een koffieboon wordt ook wel de vrucht van de cocaplant genoemd. De leden van de koffiefamilie zijn eigenlijk de oudste gewassen die de mens kent. Ze zijn ontstaan in de bergen van Zuid-Amerika en verspreidden zich naar het Caribisch gebied en andere delen van de wereld omdat ze inheems waren in de bekende regio's. De kostbare grondstof wordt vandaag de dag nog steeds verbouwd in het Amazone-regenwoud, maar de olijven die daar nu groeien, zijn ver verwijderd van hun oorspronkelijke Costa Ricaanse koffiebonen. In feite werden olijven eerst in Europa geïntroduceerd door Arabische handelaren, vervolgens door Franse, vervolgens door Engelse en ten slotte door Spaanse.
De koffieboom is eigenlijk ontstaan in de klimbomen, maar de boom werd pas in het begin van de 19e eeuw een koffiezaad. Het cafeïnegehalte van koffiebonen varieert van 70 tot 200 mg per kopje. Koffie wordt vaak zwart gedronken en staat bekend om zijn stemmingsveranderende eigenschappen, daarom drinken veel mensen koffie. Koffie wordt echter ook gedronken vanwege de geneeskrachtige eigenschappen, die we later zullen bespreken.
De meest gebruikelijke manier om koffie te zetten is door koffiebonen te roosteren. De koffieboon is eigenlijk een zaadje, maar geen koffieboon. Het zaad is vergelijkbaar met de cacaoboon, maar met een boontextuur die veel lijkt op de cacaoboon. Koffiebonen worden over het algemeen als verwerkt product gegeten, en niet als verse boon met gebruikmaking van al het beschikbare keukengerei.
iversiteit is een van de belangrijkste kenmerken van koffie en er zijn veel manieren om het te bereiden. De koffieboon kan vers, gedroogd of zelfs oploskoffie worden gebruikt. Het wordt ook wel arabicakoffie genoemd. Het wordt over de hele wereld verbouwd en is vooral populair in India, China, Indonesië, West-Indië en Kenia. Het Caribisch gebied en Colombia zijn de twee plaatsen die worden beschouwd als de belangrijkste exporteurs van koffiebonen. De koffieboom is eigenlijk een vrucht zonder steenvrucht. Het is een steenvrucht en is verwant aan de hibachi.
De groene koffiebonen worden over het algemeen geroosterd, vervolgens gekookt en gedurende vier tot zes maanden gedroogd. De tijd en temperatuur voor het branden bepalen het cafeïnegehalte in de bonen. Het cafeïnegehalte van de koffiebonen is afhankelijk van hun blootstelling aan licht en warmte. Hoe donkerder de kleur van de koffiebonen, hoe meer cafeïne ze bevatten. Donkere koffiebonen bevatten in de regel iets minder cafeïne dan lichtere koffiebonen.
Koffie is een van de meest populaire dranken ter wereld. En weinig mensen kunnen er genoeg van krijgen. Naast koffie kun je ook thee, chai of kruidenthee drinken. Wat dacht je van chai met koffiesmaak of chai met theesmaak? Welnu, als je van koffie en zelfs thee houdt, dan zul je zeker dol zijn op deze melanges met koffiesmaak.
Hoewel deze karaktervolle Starbucks-koffiedranken deel uitmaken van het beroemde menu, kun je ook lichte of cafeïnevrije koffiedranken bestellen. Hoewel een standaard decafeïneringsstap niet zo moeilijk is, is een snelle manier om het cafeïnegehalte van de drank te verminderen, kokend water aan het hete water toe te voegen voordat het wordt geserveerd. Dit werkt ongeveer hetzelfde als de koffie zelf. Houd er rekening mee dat Java-junkies misschien wat meer water aan hun recept willen toevoegen.
Een nieuwe trend van de laatste tijd zijn de cafeïnevrije energiedrankjes. Deze zijn vergelijkbaar met de siropen. Er zijn zowel natuurlijke ingrediënten als cafeïnevrije. Hoewel er niet veel bekend is over de cafeïnevrije energiedrankjes, wordt aangenomen dat ze het volgende grote ding zijn in sportdranken.
Je realiseert je misschien niet dat verschillende bodybuilding- en sportdrankbedrijven cafeïnevrije energiedrankjes gebruiken om hun atleten door een zware training te loodsen. Drankbedrijven proberen duidelijk nieuwe goedkope, gemakkelijk te maken energiedrankjes te bedenken om hun atleten op de been te houden.